Please wait. Loading...
 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Πρόσκληση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 21.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων "Crystal" του Porto Palace

 

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2010

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι

Καλώς ήρθατε στην αποψινή βραδιά

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος(ΕΜΠΕΠΘ), σας εύχομαι Χρόνια Πολλά και στο 2010, να έχουμε υγεία, ειρήνη και προσωπικές επιτυχίες.

Επιθυμούμε η κοπή της πίτας να αποτελεί μια κορυφαία κοινωνική εκδήλωση για την Εταρεία μας και γι'αυτό καταβάλλουμε ιδιαίτερες  προσπάθειες.

Το ΔΣ, ακολουθώντας τα βήματα προηγούμενων, κάνει ότι είναι δυνατό, ώστε η Πνευμονολογία να προσεγγίσει την ελληνική κοινωνία και να ενημερώνει, τόσο το μέσο Έλληνα όσο και τους ανθρώπους του χώρου της υγείας, για όλα τα επίκαιρα Πνευμονολογικά προβλήματα της εποχής μας.

Έτσι δημιουργήσαμε Ιστοσελίδα (ethorax.gr) (χορηγία της εταιρείας Chiesi) με πρώτο και κύριο στόχο την επικοινωνία επιστημονική και κοινωνική. Θέλουμε η Ιστοσελίδα αυτή  να αποτελεί το "ΒΗΜΑ", στο οποίο θα μπορεί να βρει κανείς την απαραίτητη ενημέρωση για να λύσει όποια επιστημονικά, επαγγελματικά αλλά και γενικότερα θέματα διαχείρισης υγείας που τον απασχολούν.

Ως ΔΣ της Εταιρείας, προσπαθούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας, να εκφράσουν όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές τάσεις. Σκοπός μας είναι η επιστημονική, κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση των μελών μας, αλλά και διεύρυνσης του φάσματος της ειδικότητας της Πνευμονολογίας με όλα τα καινούρια στοιχεία που ανακαλύπτονται σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο. Η γραμματεία της Εταιρείας λειτουργεί 10.00-14.00, στο Νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου", Πέτρινο κτήριο 1ος όροφος, τηλέφωνο 2310357888.

Οι εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες συνεχίζονται δύο φορές το μήνα, πιστεύω  χωρίς να κουράζουν,  στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για την επιμόρφωση των νέων Ειδικευόμενων, αλλά και των Ειδικών Πνευμονολόγων, ομολογώ ότι κάθε Δευτέρα που βρίσκομαι εκεί μαθαίνω πολλά καινούρια πράγματα. Βέβαια το παράπονο των μελών του ΔΣ είναι ότι οι ιδιώτες γιατροί δυστυχώς απουσιάζουν κατά πλειοψηφία!

Προσοχή όμως, από την Ευρωπαϊκή ένωση και την ERS ψηφίζεται νόμος για εξέταση ανά 3ετία της επιστημονικής δυνατότητας του κάθε γιατρού που διαχειρίζεται θέματα υγείας σε δημόσια Ιδρύματα και ασφαλιστικά Ταμεία (Νοσοκομεία, ΙΚΑ, ΚΥ, ΤΕΒΕ, ΤΑΠΟΤΕ κλπ). Η εξέταση θα γίνεται για εξασφάλιση της δημόσια παρεχόμενης υγείας, όπου οι γιατροί πρέπει να παρέχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτό θα βεβαιώνεται με πιστοποιητικά παρακολούθησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εξετάσεις. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να φθάνει μέχρι αφαίρεση της άδειας άσκησης του συγκεκριμένου αντικειμένου.  Πρακτικά μπαίνουμε σε φάση επισημοποίησης και πρακτικής ενεργοποίησης της «δια βίου ιατρικής εκπαίδευσης».       

Τώρα λίγα πράγματα για το τι κάναμε εμείς ως ΔΣ στον περασμένο χρόνο,

  1. Οργάνωση του γραφείου της ΕΜΠΕΠΘ ( και με ηλεκτρονική αρχειοθέτηση)
  2. Οργάνωση και συνεχή εκτέλεση των εκπαιδευτικών Σεμιναρίων με επίκαιρα θέματα στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης κάθε 2η Δευτέρα του μήνα.
  3. Αρχειοθέτηση των ομιλιών και παρουσιάσεων και ανάρτηση στην Ιστοσελίδα της Εταιρείας ώστε να μπορεί κανείς σε κάθε στιγμή να ανατρέξει στα δρώμενα, να δει και να μελετήσει θέματα που τον ενδιαφέρουν.
  4. Ειδική εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης με κύριο Ομιλητή τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Σ.Κωσταντόπουλο που είναι και πρόεδρος της επιτροπής κατά της Φυματίωσης (Απρίλιος 2009)
  5. Οργάνωση Ημερίδας για τη Νέα Γρίπη Η1Ν1 μαζί με την Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκη στην Εταιρεία Μακεδονικών σπουδών (Οκτώβριος 2009)
  6. Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια ημέρα κατά της ΧΑΠ (με σπιρομετρήσεις, οξυμετρίες, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για το κάπνισμα κ τη ΧΑΠ) (Νοέμβριος 2009)
  7. Κορυφαία αποσχόληση ολόκληρου του ΔΣ και προσωπικά δική μου αποτέλεσε η Οργάνωση του 18ου Πανελλήνιου συνεδρίου Νοσημάτων θώρακος τον Νοέμβριο 2009 στη Θεσσαλονίκη. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι είχε μεγάλη επιτυχία. Οι αριθμοί λένε όμως πολλές αλήθειες και σας αναφέρω, ότι:

Οι επίσημες εγγραφές έφθασαν τις 1302, οργανώθηκαν και παρουσιάσθηκαν 34 Στρογγυλά Τραπέζια και 28 Ομιλίες με περισσότερους από 200 προσκεκλημένους έλληνες και ξένους ομιλητές και προέδρους. Τέλος παρουσιάσθηκαν 85 προφορικές και 179 αναρτημένες επιστημονικές εργασίες. Πρωτόγνωροι αριθμοί για τα Πνευμονολογικά συνέδρια.

Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά όλες τις ειδικότητες που συνεργαζόμαστε για διεκπεραίωση του έργου μας αλλά ιδιαίτερα τους  στενούς μας συνεργάτες ακτινολόγους, θωρακοχειρουργούς και τους παθολογοανατόμους και κυτταρολόγους του Νοσοκομείου Γ Παπανικολάου που χωρίς αυτούς θα είμασταν για τα «βουνά».

Τέλος πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες και  τις  εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού του χώρου μας, που συνέδραμαν στην εκπλήρωση των στόχων του 18ου Συνέδριου και συνδράμουν στις επιστημονικές και λοιπές μας εκδηλώσεις όπως είναι και η σημερινή, τονίζοντας ότι τους θεωρούμε στενούς μας συνεργάτες.

Για το έθιμο της κοπής της πίτας, κομμάτια από τη "Βασιλόπιτα" θα δοθούν στα πνευμονολογικά τμήματα και μονάδες που μέλη τους ανήκουν στην Εταιρεία μας και  έχουν ενεργό ρόλο, απ' όπου θα βγει και το τυχερό τμήμα της χρονιάς και θα κερδίσει ένα επιτραπέζιο οξύμετρο (προσφορά της Εταιρείας Οξυγονοθεραπευτική).

Τυχερό τμήμα της βραδιάς, η Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας.

Ενώ 6 δώρα θα προκύψουν από τα 6 διαφορετικά νομίσματα που υπάρχουν μέσα στα "στρόγγυλα πιτάκια" και είναι:

1ο  δώρο,  ένα 4ήμερο ταξίδι για 2 άτομα στη Πράγα ή άλλο ανάλογης αξίας προορισμό (προσφορά της  Εταιρεία ASTRAZENECA)_ Πνευμονολόγος κ. Γ. Μπαλασούλης

2ο δώρο, ένα σύγχρονο LAPTOP (προσφορά της Εταιρείας ELPEN)_Πνευμονολόγος κ. Κ. Πορπόδης

3ο δώρο, η τελευταία έκδοση (2010) του Βιβλίου Murray and Nadel's, Textbook of Respiratory Medicine (προσφορά Εταιρείας Novatris)_Πνευμονολόγος κ. Σ. Βογιατζής

4ο δώρο, η τελευταία έκδοση  (2008) του Βιβλίου του Light, Pleural disease (προσφορά Εταιρείας Novatris)_ΜΑΑ

 5ο και 6ο δώρο, δύο δώρο-επιταγές 250 ευρώ έκαστη για αγορά ιατρικών βιβλίων (προσφορά Εταιρείας Schering Plough)_Πνευμονολόγος κ. Π. Πανούσης

Κλείνοντας σας εύχομαι και πάλι Καλή Χρονιά και Kαλή διασκέδαση

 O πρόεδρος

Δημήτρης Γκιουλέκας

 

Φωτογραφίες απο την εκδήλωση